Wat doet een orthodontist en wat zijn de verschillende stappen voor je een beugel krijgt?


Eerste consult

De eerste keer dat je naar de orthodontist gaat, wordt er enkel' gekeken' naar de tanden. De ernst van de afwijking wordt ingeschat. Ook wordt er gekeken of je niet te jong bent voor een beugel.

Uitwerken

Wanneer je klaar bent om te starten met een beugel wordt er een nieuwe afspraak gemaakt om alles eens grondig te bekijken. Er worden dan röntgenfoto's gemaakt van je schedel en gebit. Je zal ook in een pasta moeten happen met een lekkere smaak. Dit is om gipsen modelletjes te maken van je tanden. Verder worden er nog gewone foto's gemaakt van je profiel, lach en tanden. Er worden ook een heleboel vragen gesteld. Dit is allemaal nodig om een behandelingsplan op te stellen dat bij je past.

Bespreking

Al deze informatie wordt dan bekeken om een behandelingsplan op te stellen.Voor de behandeling start, wordt alles besproken. Het is steeds noodzakelijk dat er bij de bespreking een ouder of voogd aanwezig is.

Actieve behandeling met apparatuur

Dan pas kan de beugel geplaatst worden. Dit kan een losse of een vaste beugel zijn. Gemiddeld gezien kom je maandelijks op controle om de beugel te laten bijregelen. Een behandeling duurt anderhalf tot drie jaar.

Retentie

Daarna krijg je nog beugels om tanden en kiezen zo goed mogelijk in de nieuwe stand vast te laten groeien.