Gevolgen van slecht poetsen


Je tandvlees gaat beginnen bloeden bij het poetsen. Dit is een teken dat je tandvlees onstoken is. De enige oplossing is beter en langer schrobben. Geen enkel mondspoelmiddel en tandpasta kan dit vervangen. Die helpen alleen een beetje.
Verder kan je ook schade krijgen aan je tanden. Wanneer je niet poetst zonder een beugel krijg je ook schade aan je tanden, alleen is dit niet zo zichtbaar. Wanneer je slecht poetst met een beugel krijg je witte vlekken rond de slotjes, niet onder de slotjes. Dit is esthetisch storend. Het is niet de beugel die je tanden beschadigen, wel het gebrek aan mondhygiëne.


Van links naar rechts: achterblijvende etensresten, ontstoken en dik tandvlees en witte vlekken

Witte vlekken (ontkalkingen) door slecht poetsen en/of drinken van frisdranken met een beugel. Let ook op rood ontstoken en dik tandvlees

Wat is een goede tandenborstel?


 • Afgeronde borstelharen
 • Zachte of medium tandenborstel, nooit met een harde tandenborstel
 • Borstelharen dicht bij elkaar
 • Borstelkop niet te groot, koop eventueel een tandenborstel voor kinderen
 • Vervang tijdig de tandenborstel.
 • Een goede tandenborstel heeft een levensduur van een 3-tal maanden. Door een vaste beugel zal de levensduur minder zijn.

Hoe moet je poetsen?


 • vaste volgorde: Begin steeds met de moeilijkste zijde. Voor een rechtshandige is dit rechts, voor een linkshandige links.
 • Maak liefs cirkelvormige bewegingen.
 • Poets goed de overgang tussen tanden en tandvlees en poets voldoende lang.
 • Bloedend tandvlees = ontsteking. Wanneer je goed poetst zou dit geleidelijk aan moeten minderen.

Plaats de tandenborstel  in een hoek van 45 graden tegen de tanden van de tandvleesrand.
Plaats de tandenborstel steeds een stukje verder (na 8 tellen) met overlappende bewegingen totdat de hele buitenkant is gepoetst.

Poets vervolgens de binnenzijde van de tanden

Bij de binnenkant van de voortanden is het gemakkelijker de tandenborstel verticaal de plaatsen.
Beweeg de tandenborstel voor- en achterwaarts met korte bewegingen.

Poets ook de kauwvlakken van de kiezen met korte schrobbende bewegingen van voren naar achteren.

Hoe moet je elektrisch poetsen?


zie filmpje
www.youtube.com/watch?v=TdP9C0x11wQ

 • Elektrisch poetsen kost net zoveel tijd als gewoon poetsen, maar het voordeel is dat de elektrische tandenborstel de bewegingen zelf maakt
 • Belangrijk is dat je niet heen en weer beweegt met de tandenborstel maar lang genoeg ter plaatse blijft

Hoe moet je poetsen met een vaste beugel?


Wanneer je een beugel hebt is het superbelangrijk dat je goed poetst. Anders ga je vlekken krijgen op je tanden. Dit kan niet de bedoeling zijn !
Tandplak is het probleem !
Plak is een kleverige, witte film die achterblijft op je tanden. Het bestaat uit voedselresten, bacteriën en speeksel. Wanneer er plak en andere voedselresten achterblijven op je tanden, kan dit nare gevolgen hebben! Je tandvlees wordt rood, gezwollen en ontstoken. Je krijgt een slecht ruikende adem, gaatjes in je tanden en permanente vlekken op je tanden.

Manueel poetsen


Het is belangrijk dat je boven de slotjes poetst, ook de overgang van tand naar tandvlees mag je niet vergeten. Ook onder de regio onder en tussen de slotjes mag je niet vergeten!
 

Om tussen de slotjes te geraken bestaan er een aantal hulpmiddeltjes:

Flossen1. Plaats flossdraad achter de draad
2. Floss langs de draad
3. Floss langs het tandvlees
4. Floss tussen de tanden

Interdentaal borstelVergeet ook de achterzijde van je tanden niet.
Wanneer je je tanden goed wil poetsen, ben je toch snel 3 minuten bezig ! Dit is ongeveer de duurtijd van een liedje op de radio!

Hoe moet je elektrisch poetsen met een vaste beugel?


Sommige mensen verkiezen een elektrische tandenborstel. Met een elektrische tandenborstel moet je anders poetsen dan manueel! Tand voor tand. Je moet je tandenborstel zo plaatsen (kantelen in 45°) dat je niet alleen de slotjes schrobt, maar ook je tanden. Sommige merken hebben speciale opzetborsteltjes voor beugels of hele kleine opzetborsteltjes. 

Je mag altijd je elektrische tandenborstel meenemen naar de praktijk. Dan tonen we je in de stoel hoe je  moet poetsen met jouw persoonlijke elektrische tandenborstel.